And so being young and dipped in folly, I fell in love with melancholy

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

The Decemberists - The Mariner's Revenge Song



Έπος: λογοτεχνικό είδος, του οποίου τα κύρια χαρακτηριστικά είναι το μεγάλο μέγεθος, ο έμμετρος λόγος και εξειδικευμένα εκφραστικά μέσα. Τα έπη κατά κύριο λόγο περιγράφουν θρυλικές πράξεις και ήρωες του παρελθόντος, συχνά δε το θέμα τους είναι μυθολογικό.Ως έπη έχουν χαρακτηριστεί αρχαία λογοτεχνικά κείμενα (όπως για παράδειγμα η Ιλιάδα και η Οδύσσεια του Ομήρου, το Έπος του Γκιλγκαμές, η βόρεια Κάλεβαλα, το Μπεογούλφ) και περιστασιακά, μεμονωμένα έργα πιο σύγχρονων συγγραφεων.Ο συγγραφέας ενός έπους συχνά δεν είναι γνωστός. Εικάζεται ότι κάποια έπη έχουν γραφτεί συλλογικά, από την παράδοση κι όχι από έναν άνθρωπο.

Όπως, εν προκειμένω στο κατωτέρω τραγούδι, ξετυλίγεται η ιστορία ενός ναυτικού στα αυτιά του οποίου αντηχεί ακόμα η ευχή-κατάρα της ξεψυχούσας μάνας του. Σκοπός της ύπαρξής του, μονάχα η εκδίκηση. Εκείνος που κορόιδεψε και κακομεταχειρίστηκε την μητέρα του και κατ' επέκταση την οικογένεια του, πρέπει να εντοπιστεί και να πληρώσει για τα δεινά που τους προκάλεσε· με οιοδήποτε τίμημα.
Άλλωστε η κάθαρση μπορεί να έρθει μόνο από τα δικά του χέρια. έστω και 15 χρόνια πιο μετά. ακόμα και αν είναι η τελευταία του πράξη. Διότι γνωρίζει ότι δεν μπορεί να γλιτώσει από την μητέρα του. Πάντα θα τον επιτηρεί από εκεί ψηλά και θα τον συντροφεύει. Θα τον προστατεύει μέχρι να εκπληρώσει την αποστολή του. ακόμα και στην κοιλιά ενός κτήνους...




"There is one thing I must say to you
As you sail across the sea
Always, your mother will watch over you
As you avenge this wicked deed"



Υ.Γ. Ως γνήσιο έπος, του αρμόζει η θεατρική μεταφορά.

2 σχόλια:

Summertime Blues είπε...

Από decembrists σε decembrists.
ωραία.
http://ringofsmoke.blogspot.com/2011/01/decemberists-2011-king-is-dead.html
εδώ σε βρήκα.
παλιό και καλό.
καλό βράδυ.

Pretty Visitor είπε...

συγκρότημα το οποίο αποτελεί κοινό τόπο για πολλούς, τελικά.
και αυτή η σκέψη με χαροποιεί αρκετά, τουλάχιστον για απόψε...