And so being young and dipped in folly, I fell in love with melancholy

Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010

Dark was the night - Μια σκοτεινή, ασύνδετη & συνάμα θλιβερά αισιόδοξη, σπονδυλωτή ιστορία...

- Blind Willie Johnson, γεννηθείς το 1897.
Σε ηλικία επτά ετών σε ένα ξέσπασμα μητρικής "αγάπης" χάνει την όρασή του. Συμπληρωματικά σε αυτή την tough love ωθείται από τον πατέρα του στην επαιτεία και καταλήγει να τραγουδάει, συνοδεία κιθάρας, στους δρόμους της Νέας Ορλεάνης.

Η depression-era gospel είχε κερδίσει τον σπουδαιότερο ίσως εκπρόσωπο της.
Καθηλωτική φωνή, ακόμα και όταν απλά νόμιζες ότι μουρμούριζε μια μελωδία. Αρμονικό δέσιμο με τα παραδοσιακά blues του Νότου, συνδυασμός που για πρώτη φορά καθιερώθηκε από τον ίδιο.

Χαρακτηριστικό δείγμα παραμένει το αξεπέραστο "Dark was the night, Cold was the ground" (1927). Ανατριχιαστικό στην απλότητα του, ενόσω καταφέρνει και εξιστορεί τη στιγμή της σταύρωσης του Ιησού σε ένα ζοφερό περιβάλλον.

Συγκινησιακό το γεγονός ότι μετά θάνατον του Blind Willie Johnson, εν έτει 1977 το εν λόγω τραγούδι, επελέγη ως ένα από τα 27 πιο χαρακτηριστικά δείγματα της ανθρώπινης μουσικής τέχνης και συμπεριλήφθη στον Voyager Golden Record. Ωσάν μια χρονοκάψουλα εκτοξεύτηκε με μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο με σκοπό να προσφέρει ένα δείγμα της διαφορετικότητας της ζωής στον πλανήτη Γη, σε πιθανή συνάντηση με νοήμονα εξωγήινα όντα.
Άγνωστο αν θα γίνει ποτέ αυτή η συνάντηση στο αχανές κενό του διαστήματος, αλλά αυτός ο ιδιαίτερος φόρος τιμής προς τον ανθρώπινο πολιτισμό, σίγουρα βρήκε το πλέον αντιπροσωπευτικό δείγμα για την έκφραση του αισθήματος της μοναξιάς· ένα συναίσθημα το οποίο νιώθει το τραγούδι αυτό στο αέναο ταξίδι του στον χώρο και στον χρόνο.- (Nicholas Rodney) "Nick" Drake, γεννηθείς το 1948.
Υπέφερε από χρόνια κατάθλιψη και μόνιμη αϋπνία. Βαθύτατα αντικοινωνικός, δεν παραχωρούσε καν συνεντεύξεις για την προώθηση της δουλειάς του, ενώ παράλληλα υπήρξε απόλυτα σκοτεινός ως προς τους στίχους του. Η μοναξιά έριχνε τη σκιά της σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έτυχε ποτέ της αναγνώρισης από το κοινό. Κανένας από τους τρεις δίσκους του, δεν πούλησε πάνω από 5.000 αντίτυπα.
Μετά θάνατον, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους επιδραστικότερους μουσικούς - τραγουδοποιούς της Αγγλίας κατά την τελευταία πεντηκονταετία.You would seem so frail, In the cold of the night
When the armies of emotion, Go out to fight.
But while the earth sinks to its grave, You sail to the sky
On the crest of a wave.


- "Dark Was The Night", (2009) από Red Hot Organization.
Ο ανωτέρω οργανισμός θέτει σε κυκλοφορία συλλογές με αποκλειστικές ηχογραφήσεις από ανεξάρτητους καλλιτέχνες, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την καταπολέμηση του Aids. Η συγκεκριμένη συλλογή αποτελεί την 20η της προσπάθεια με τη συμμετοχή από Dirty Projectors, David Byrne, Feist, Bon Iver, Grizzly Bear, National, Yeasayer, Arcade Fire, Beirut, Dave Sitek, Sufjan Stevens, New Pornographers, Yo La Tengo, Decemberists, Blonde Redhead.

Τα δίδυμα αδέρφια Aaron and Bryce Dessner, μέλη και βασικοί συνθέτες της μουσικής των National, επέλεξαν ως τίτλο τη φράση του τραγουδιού του Blind Willie Johnson και ανέλαβαν την παραγωγή.
Θέλησαν να τοποθετήσουν, ωσάν σε μια άλλη "κάψουλα", τη δημιουργικότητα και την ευαισθησία καλλιτεχνών και να την αφήσουν να κάνει το ταξίδι της. Πίστευαν ότι έτσι θα κατάφερναν να ευαισθητοποιήσουν κάποιους, ώστε να τους κάνουν να καταθέσουν κάποιο αντίτιμο για αυτόν τον ευγενή σκοπό. Μόνο έτσι οι ασθενείς αυτής της αρρώστιας θα έβγαιναν, έστω και προσωρινά, από τη μοναξιά τους.Τελικά, συγκέντρωσαν πάνω από 1.200.000$...

Συγκυριακά, επελέγη από τους "Books" να διασκευάσουν το cello song του Nick Drake...
Καθηλωτικό· σχεδόν όσο και το πρωτότυπο. Τονίζει λίγο περισσότερο το πρώτο συνθετικό της έννοιας "χαρμολύπη", που αβίαστα σου δημιουργεί το αυθεντικό...


2 σχόλια:

provato είπε...

thanks

:-)

Pretty Visitor είπε...

είδες μερικές φορές τι όμορφα αποτελέσματα έχει και η μοναξιά...? όταν τη μοιράζεσαι βέβαια πάντα!