And so being young and dipped in folly, I fell in love with melancholy

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Theremin, the invisible instrument...

Ας αρχίσουμε με τα δεδομένα:
Όλα τα μουσικά όργανα παράγουν ήχο μέσω της αφής, σωστά?
Όχι.

Να σας γνωρίσουμε το theremin (aka aetherphone / etherophone, Thereminophone, termenvox / thereminvox). Εφευρέτης του ο Leon Theremin, ο οποίος το 1928 κατάφερε και το κατοχύρωσε.

Αποτελείται από δύο κεραίες (μία κάθετη και μία οριζόντια), οι οποίες ανιχνεύουν το σημείο στο χώρο που βρίσκεται το κάθε χέρι και ανάλογα ρυθμίζει την ένταση και τη συχνότητα. Αυτό το σήμα διοχετεύεται στον ενισχυτή και κατόπιν στέλνεται στα ηχεία. Χωρίς καμία φυσική επαφή.
Αρχικά αποτελούσε εφαρμογή κυβερνητικού προγράμματος σε επιχορηγούμενη έρευνα για σένσορες κίνησης οι οποίοι θα είχαν εφαρμογή σε πολεμικές επιχειρήσεις. Η μουσική του πλευρά όμως εντυπωσίασε τόσο τον Vladimir Lenin, που έστειλε τον δημιουργό του σε περιοδεία στην υπόλοιπη Ευρώπη για να επιδείξει την τεχνολογική ακμή της Ρωσίας (και τη γέννηση, ουσιαστικά, της ηλεκτρονικής μουσικής, χωρίς ακόμα κανένας να το γνωρίζει).

Ίσως θεωρείτε τα ανωτέρω υπερβολικά επιστημονικά και έχετε την άποψη ότι ένα theremin δεν μπορεί να είναι συναρπαστικό?
Μην απαντήσετε ακόμα...
Γιατί κατά βάθος ήδη πιστεύετε ότι το κατωτέρω video θα σας καταπλήξει.


 
Oh my fucking God of Theremin... I praise you....
Does that make me crazy...? Possibly...


Υ.Γ.: Theremin may also appear in space rock groups, Trentemøller, Jean Michel Jarre, avant garde operas, science fiction movies or in a Trekkie...

Δεν υπάρχουν σχόλια: